Alice Čečilová: Proč to dělat těm syčákům tak jednoduché?

13.09.2012 13:17

Praktická lékařka z Týnce nad Sázavou se věnuje politice jako zastupitelka města, sociálními a zdravotnickými problémy se zabývá i v různých občanských sdruženích. Nyní se za okres Benešov rozhodla kandidovat do Senátu. V případě zvolení má jasný cíl: chce, aby stát byl garantem ochrany veřejného zdraví.

 

Narodila jste se v Přerově, vystudovala v Praze. Který vítr vás zavál právě do Týnce nad Sázavou? Dovedete si představit se odsud odstěhovat?
To byl vítr, který mi přinesl do ruky Zdravotnické noviny s inzerátem volného místa závodního lékaře s bytem v Týnci. Odstěhovat se? Myslím, že k rozhodnutí změnit místo k životu by u mne muselo být podloženo racionálním závažným důvodem, a ten nyní nemám.

Léčíte lidi skoro třicet let. Vrátila byste se v něčem ke komunistickému systému zdravotnictví? A kdy se, podle vás, dočkáme zdravotnické reformy z dílny Leoše Hegera?
Prosím vás, už žádné další „reformy“ z dílny současného pana ministra! I když se v podstatě o žádné skutečné reformy nejedná (teď nevím, zda mám řící bohužel či bohudík), jde pouze o jakési úpravy stávajícího systému. Domnívám se,že chybí jasná koncepce celého zdravotnického systému. Všichni hovoří o změnách ve financování, aniž by jasně řekli, jak vlastně to zdravotnictví má vypadat.
Vrátit se k socialistickému systému zdravotnictví? Nejde se přece nikdy vrátit zpátky. Ten systém byl, jaký byl, se všemi klady či zápory, což každý z nás chápe jinak, ale z mého pohledu ten systém byl plně funkční a koherentní.V tomto pojetí má ten stávající jisté trhliny.

Jste dlouholetá zastupitelka, nyní jste se však rozhodla „vyrůst“ z komunální politiky a kandidovat do senátu. Vaším hlavním cílem je ochrana veřejného zdraví. Co si pod tím představit?
A zase jsme u té koncepce. V současné době prostě není koncepce ochrany veřejného zdraví. Tedy, ona by byla, jenže policky se jaksi nechce ji uvést v život. Není politická vůle přiznat, že garantem ochrany veřejného zdraví musí být stát. Toto nelze delegovat na zdravotní pojišťovny. Pojišťovně je fuk, jestli si z koupaliště přinesete vyrážku, či z jídelny salmonelu a spolu s vámi sto dalších. A i kdyby jí to fuk nebylo, tak s tím nic nenadělá. A vy sama taky ne.

Týká se vaše pojetí ochrany veřejného zdraví i ochrany například před hlukem? Považujete hluk za jedno z největších ohrožení dnešní populace?
Hluk je mor našeho století, není před ním úniku. Nemluví se o něm dostatečně, ale žijeme s ním a jeho intenzita se stále zvyšuje - se všemi zdravotními dopady. Všimla jste si, jak i běžný verbální projev lidí je stále hlučnější? Přehlušujeme hlučnost hlukem. A taky potřebujeme víc antidepresiv.

Přestože kandidujete do horní komory - nesdílíte většinový názor Čechů, že jednokomorový systém by byl lepší a senát by klidně bylo lze zrušit?
Pokud bych měla soudit dle kvality osazenstva těchto institucí (jak sněmovna, tak senát), pak si myslím, že bychom se obešli klidně bez obou. Ale doufejme, že přijde doba, kdy i zde zasednou lidé, kteří upřednostní zdravý rozum, obecný prospěch a smysl věci před stranickými či skupinovými zájmy.

Co podle vás nejvíc trápí obyvatele Týnce, či okresu Benešov, za nějž budete kandidovat?
Každého trápí něco jiného, mne nejvíce stav komunikací, což je pro celý Středočeský kraj typické. Ale kompletní výčet by byl samozřejmě mnohem delší.

Nebylo by jednodušší zůstat v ordinaci, věnovat se ve volném čase vnoučatům a na celou politiku se vykašlat?
Bylo. Ale proč to dělat těm syčákům tak jednoduché?

Například vaše negativní hodnocení konkurzu na ředitelku školní jídelny vyprovokovalo starostu Týnce k odpovědi, již dokonce zveřejnil na oficiálních stránkách města. Těší vás, že vaše aktivita nezapadla, i když vás starosta obviňuje jen z laciného zviditelňování?
Považuji za nutné v současné době veřejně pojmenovat věci správně, tak, jak jsou. Lidé mají právo znát skutečný stav věci a podle toho se rozhodovat. Ať se to starostovi, či někomu jinému, líbí, nebo ne. Nakonec - jsem optimista. Jak říká starý dobrý Voltaire: Když dozraje doba, není síla, která by zastavila správnou myšlenku.

Děkuji za rozhovor.

(kav)

 

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz