Je načase tvrdě bojovat proti nekalým obchodním praktikám

13.09.2012 13:30

Smlouvy, které podepisují staří lidé na různých promoakcích, v nichž jsou drobounkým písmem vypsány pro spotřebitele naprosto nevýhodné podmínky, jsou nejviditelnější, ale zdaleka ne jedinou nekalou obchodní praktikou. S nějakým „napálením“ se už setkal asi každý. „A já jsem se rozhodla tyto lidi bránit,“ říká Světlana Glaserová.

Světlana Glaserová, kandidátka Věcí veřejných do krajského zastupitelstva, je vzděláním animátorka, profesí pak spíš výtvarnice a scénáristka. Maminka čtyř dětí a babička šesti vnoučat žije s manželem Bedřichem Glaserem  (známým českým malířem a animátorem) a mladšími syny v malé vesnici na Praze-východ. Celý život spolupracovala s manželem na společných projektech,  filmech, hudebních klipech a pod. To zrovna neukazuje na bojovnou náturu. Jenže i u nejmírnějšího člověka někdy pověstný pohár přeteče. „V roce 2010 jsem v reakci na podvod ze strany společnosti PROLUX Consulting Int.s.r.o. založila občanské sdružení Stop trestuhodným obchodním praktikám-STOP,“ vzpomíná Glaserová.
Projekt byl úspěšný, dá se říci téměř „bohužel“ – protože stále bylo co řešit. Společnost PROLUX  podvedla za dobu svého působení na realitním trhu tisíce lidí a připravila je o stamiliony korun.
Po dvou letech existence se občanské sdružení STOP  sloučilo s dalšími dvěma. „Naše sdružení se nyní jmenuje Společná obrana a já jsem jeho předsedkyní,“ říká Glaserová. Sdružení Společná Obrana brání lidi, napálené nepoctivými obchodníky, zejména díky neúnavné práci jeho zakladatelů a členů, kterou prozatím prováděli zcela zdarma a ve svém volném čase. Není bez zajímavosti, že členem sdružení se v nedávné době stal i Vít Bárta. „Právě díky jeho mohutným členským příspěvkům se mohu nyní věnovat práci pro sdružení  na plný úvazek a obrana občanů poškozených podvodnými firmami (nejen Proluxem) tak může být mnohem účinnější,“  těší Glaserovou.



Společná obrana – projekt 4P

P1 –    POMOC  Poskytovat kvalitní a účinnou právní i psychologickou pomoc v případě, že občan již byl podvodníky napaden.

P2 -    PREVENCE  Šířit varovné informace o jednotlivých podvodných firmách v médiích. Dbát o osvětu občanů a zvýšení jejich právního povědomí formou přednášek i odlehčenější  formou  divadelních představení doplněných diskusemi.

P3 -   PROSAZOVÁNÍ PRÁVA  Podávat na podvodné firmy Hromadné žaloby o zdržení se protiprávního jednání.  Prosazovat legislativní změny, respektive upozorňovat zákonodárce na díry v zákonech, které umožňují podvodníkům beztrestně páchat podvody.

P4 -  POTRESTÁNÍ PODVODNÍKŮ  Formou trestních oznámení a pomocí jednání s orgány činnými v trestním řízení dosahovat nastolení spravedlnosti.

V případě potřeby kontaktujte o.s. Společná obrana na adrese s.glaserova@protipodvodnikum.cz
 

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz