Jesenice: domy a auta na úkor lidí

13.09.2012 13:20

Odstrašujícím příkladem výstavby satelitů bez jakékoli infrastruktury, necitlivě ke stávající krajině i ke starousedlíkům, je bezesporu Jesenice. Bývalý starosta Zdeněk Pánek prosadil další výstavbu, naštěstí se obyvatelům obce podařilo před dvěma roky již schválenou změnu územního plánu zrušit. Co dál?
Právě letos na podzim současné vedení Jesenice opět otevře otázku územního plánu pro obce spadající do jejich působnosti. Oblast Jesenice a přilehlých obcí je přitom již roky právem považována za odstrašující příklad nekoordinovaného a bezohledného rozvoje.
„Všechny zdejší obce se potýkají s mnoha problémy – s nekoncepční a masivní výstavbou obytných zón, s obrovskou výstavbou v komerčních zónách a navazujícím problémem s dopravou,“ upozorňuje kandidátka VV do krajského zastupitelstva Jana Zápotocká, která přímo v Jesenici bydlí.
Nově otevřená část Pražského okruhu sice částečně pomohla odklonit nákladní dopravu z centra obcí, ale osobní doprava je stále na stejné úrovni, navíc přibyl hluk z Pražského okruhu. „Co tedy nastane, pokud vedení obce opět otevře územní plán, povolí další velkou výstavbu, přivede tím do obce další auta a do komerčních zón v okolí okruhu více nákladní dopravy? Bude se dát v tomto prostředí vůbec příjemně bydlet? Původním volebním heslem části zastupitelů v současném zastupitelstvu obce bylo heslo „ Místa, ve kterých chceme nejenom bydlet, ale i žít“. V případě takto masivní výstavby bude toto heslo naprosto absurdní,“ říká Zápotocká.
Současná legislativa v procesu územního plánování svěřila obcím poměrně velké kompetence. Změny v území se všemi jejich dopady by neměly být podle Zápotocké řešeny izolovaně, ale jako součást větších celků, s příslušnou mírou koordinace. „Při přetváření přírody a krajiny, při tvorbě příznivého prostředí pro život člověka nesmí být upřednostňovány ekonomické zájmy vlastníků pozemků a developerských firem. Těmto zájmům a tlaku v minulosti neomluvitelně podléhali i představitelé obecních samospráv a bohužel i urbanisté – zpracovatelé územních plánů jednotlivých obcí,“ upozorňuje jesenická obyvatelka. A upozorňuje ještě na jednu věc: krajští zastupitelé mohou nyní vyjádřit mnohem zodpovědnější přístup k procesu územního plánování, zejména jde-li o zásady územního rozvoje. „Nebuďme proto lhostejní k tomu, kdo za nás rozhoduje  na krajském zastupitelstvu,“ vyzývá kandidátka Věcí veřejných.

 

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz