Nemocnice, peněz více... Uzdravme kraj!

13.09.2012 13:37

Středočeský kraj je unikátní v mnohém. Nemluvě o krásné přírodě či o počtu památek, je tento kraj nejlidnatější, nejzadluženější a také (zatím?) jediný, jehož hejtman putoval do vazby. Policie v létě rozšířila obvinění Davida Ratha v souvislosti se středočeskými nemocnicemi.

V pátek 7. září sněmovna vydala Davida Ratha i v případě podezření na trestný čin přijetí úplatku, tentokrát (po kauze rekonstrukce zámku Buštěhrad) v souvislosti se středočeskými nemocnicemi. V žádosti policie šlo o tři nové skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.
Jedním z vyšetřovaných činů je vybavení nové interny nemocnice v Mladé Boleslavi. Podle ČTK řízení prováděla firma ML Compet, která figuruje v celé Rathově kauze, tendry prý zadával kraj. Projekt za 450 milionů korun dlouhodobě provázejí spory mezi krajskými zastupiteli i lékaři.
K dalšímu porušení zákona došlo podle policie při vybavování domova důchodců v kladenské nemocnici. Výstavba a vybavení pavilonu stály kolem 183 milionů korun. Oprávněně?
Policie v nemocnici po zatčení Ratha prohledávala kanceláře. Měla k tomu jistě dobrý důvod. Kateřina Pancová, blízká přítelkyně Ratha a jeho spoluobviněná v kauze Buštěhrad, právě kladenské nemocnici šéfovala. Na kladenský špitál také přešly pravomoci takzvané Krajské nemocnice, servisní organizace, kterou zřídilo vedení kraje za účelem údajné úspory při hromadném nákupu materiálu pro všechny krajské nemocnice – a jejíž existenci zrušil svým rozhodnutím Nejvyšší správní soud v srpnu 2011. Kladenská nemocnice pod vedením Pancové se pak bez bližšího vysvětlení stala jakýmsi supervizorem nad ostatními krajskými nemocnicemi.
Právě nápravu stavu středočeského zdravotnictví považují VV za jednu z nejdůležitějších povinností nového vedení kraje.
(kav)

 

Foto: Mediafax - MARTIN VIBORCIK

 


 

 

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz