Otazníky nad porcováním „brdského“ medvěda

19.02.2012 13:59

O novém členění vojenského prostoru Brdy jednali zástupci armády, ochrany životního prostředí i dotčených samospráv. Byly při tom i Středočeské Věci veřejné.

Tématy setkání v Posádkovém domě armády 13. dělostřelecké brigády Jince bylo nové členění vojenského újezdu Brdy a princip ochrany jeho přírodního bohatství. K jednání, které bylo veřejné, se sešli zástupci ministerstva obrany, životního prostředí, Středočeského a Plzeňského kraje a většina starostů dotčených obcí.

Původní plán na katastrální členění Brd měl vycházet z prvorepublikových hranic a podle předběžných představ rezortů i samospráv se tyto katastry měly rozdělit všem sousedícím obcím. Podle posledního vývoje tomu tak ale nebude. Celé území se rozdělí mezi obce na základě posledních známých katastrálních hranic (viz foto). „Mladší“ obce tak nezískají nic, i když leží v těsném sousedství Brd. Proti tomu se bouří starostové. Jejich rozladění je logické, protože zvýšení katastrálních území by obcím přineslo více peněz a navíc by jim otevřelo možnost stát se účastníky řízení, pokud by se v jejich katastru mělo začít cokoli budovat. Ministerstvo obrany vyslalo signál, že nepřipouští zásadní změny v představeném plánu na dělení prostoru, což oslabuje smysl dalšího jednání s obcemi.

Otazník zatím visí i nad způsobem ochrany zdejšího životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí prezentovalo jedinou variantu, a to ochrany prostřednictvím CHKO. Obce ve Svazku Podbrdského regionu však chtějí vyhlásit maloplošná chráněná území zastřešená Přírodním parkem Střední Brdy. Zaslaly na ministerstvo životního prostředí dotaz, proč nepracuje i s jejich variantou řešení, zákonem stanovená doba pro úřední odpověď uplynula, a obce se jí nedočkaly. 

Z celého jednání jsme na žádost nepřítomného  starosty Chaloupek na Berounsku, Jiřího Chvojky, pořídili jako pracovní podklad video záznam. K jeho natáčení nikdo nic nenamítal. O to víc jsme byli překvapení, že nás při cestě domů zástupci armády zastavili a záznam jsme před jejich zraky museli smazat. Proč a komu vadila existence video nahrávky z jednání o budoucnosti Brd?

Jiří Doležal, člen Středočeské krajské rady Věcí veřejných

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz