Páteřní říčanská silnice se opravuje i díky šéfovi středočeských VV

13.09.2012 11:47

Předseda středočeské Krajské rady Věcí veřejných Zdeněk Půlpán a lídr kandidátky do krajských voleb se zabývá dopravou v našem kraji. Má velkou zásluhu například na tom, že se v Říčanech začala opravovat hlavní dopravní tepna, výpadovka na Kutnou Horu.

 

Na konci července se spustila revitalizace silnice Černokostelecká, která tvoří páteřní komunikaci města a denně po ní projedou desetitisíce aut. Skutečnost, že se obyvatelé města dočkají toho, po čem dlouhodobě volali, tedy větší bezpečnosti a snížení hluku, je i zásluhou středočeských Věcí veřejných. Byl to totiž předseda Krajské rady VV Zdeněk Půlpán, kdo přivedl v listopadu loňského roku na klíčovou návštěvu Říčan ministra dopravy Pavla Dobeše, který pak při jednání se starostou Vladimírem  Kořenem přislíbil řešení. „Obyvatelé Říčan si v průběhu několika let vytrvale stěžovali na přetíženost tohoto hlavního tahu, kde dochází k překračování hlukových limitů, kromě toho je obtěžuje zvýšená prašnost a bojí se přecházet,“ vysvětluje Zdeněk Půlpán.

Bude protihlukový asfalt i nájezdy pro vozíčkáře
Řešení negativních dopadů nadměrné tranzitní dopravy na životní komfort  obyvatel města patří v Říčanech k politickým evergreenům posledních let. Příčinou je zejména odložená dostavba Pražského okruhu, která způsobuje, že přes Říčany denně projíždí množství těžkých kamionů. Také díky iniciativě Zdeňka Půlpána, lídra kandidátky středočeských VV do krajských voleb, který stál za podzimní návštěvou ministra dopravy v tomto městě, mají místní občané jistou úlevu na dohled. „Tehdejší ředitel ŘSD René Poruba zajistil prostředky pro opravu silnice Černokostelecké v centru Říčan a nyní se tady konečně začalo frézovat.  Silnice dostane speciální protihlukový asfalt, který financuje Ředitelství silnic a dálnic, stejně jako několik ostrůvků na přechodech. Město pak hradí revitalizaci veřejného osvětlení a úpravu obrubníků pro vozíčkáře, díky kterým budou přechody bezbariérové,“ popisuje Půlpán.

Podle jeho slov je revitalizace  této komunikace alternativním krokem ke zklidnění dopravy ve městě, a to v situaci, kdy Nejvyšší správní soud zrušil návrh klíčové části obchvatu mezi Běchovicemi a Horními Počernicemi. Středočeské VV podporovaly petici obyvatel Říčan za dostavbu této části Pražského okruhu, pod kterou se sešlo na pět tisíc podpisů obyvatel tohoto města a okolí. „Problém by mohl narůst do nezvladatelných rozměrů, pokud by se navíc realizoval plán pražských zastupitelů zakázat kamionům průjezd metropolí. To není možné, dokud nevznikne východní část Pražského okruhu, jinak by to pro Říčany znamenalo naprostý kolaps. Věci veřejné stejně jako obyvatelé města a jeho okolí věří, že slib ministra Dobeše o podpoře urychlené dostavby obchvatu Prahy stále platí,“dodává šéf středočeských VV a lídr do podzimních krajských voleb, Zdeněk Půlpán.
 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz