Pomůže zatčení Davida Ratha odvrátit hrozící dopravní kolaps v kraji?

25.05.2012 11:12

Střední Čechy, 16. 5. 2012 - Na pozadí zadržení středočeského hejtmana Davida Ratha při převzetí miliónů v papírové krabici vyvstává otázka, jak tato skutečnost zahýbe s řešením mnoha kontroverzních regionálních témat, se kterými bylo jeho jméno spojováno. Mezi nejvýznamnější z nich bezesporu patří hrozba kolapsu veřejné integrované dopravy v kraji, která se stala symbolem předvolebního boje mezi ČSSD v čele s hejtmanem Rathem na straně jedné a ODS, TOP09 na straně druhé. Východisko bylo dosud v nedohlednu a Středočeši se tak stali pouhými rukojmí v jejich politických půtkách.
Podstata problému spočívá v tom, že nedošlo k prodloužení výpovědní lhůty se společností ROPID a středočeskými dopravci do konce roku 2014. Statisíce Středočechů, kteří využívají veřejnou dopravu, se od června nemusí dostat do práce a do škol v Praze tak, jak byli dosud zvyklí, a to se může projevit ve výrazném nárůstu automobilové dopravy v regionu. V důsledku toho logicky vznikne řada dalších dopravních komplikací včetně ucpaných silnic a smogu.
Středočeské Věci veřejné vyzývají současné sociálnědemokratickou reprezentaci kraje, aby výběrové řízení zastavila a nechala tak závažné rozhodnutím až na nové vedení kraje, které vzejde z podzimních krajských voleb. Navrhujeme také kompletní revizi modelu dopravní obslužnosti v regionu, což nesouvisí pouze s úsporou nákladů. Změna by se měla týkat především provázanosti, tarifikaci a dostatečné kapacity linek bez ohledu na použitý dopravní prostředek (vlak, autobus, metro, tramvaj).  Hejtmanství doporučujeme zvážit výhody plynoucí ze společného systému dopravy s Prahou, která se na středočeské dopravě z části podílí. Jedině  touto cestou totiž lze uspokojit narůstající potřeby cestujících, kteří jistě uvítají modernější a komfortnější způsob veřejné dopravy.  Snem každého Středočecha může být univerzální jízdenka, s níž dojede do cíle své cesty bez ohledu na dopravní prostředek, v navazujících spojích a v nejkratším časovém intervalu.  Pokud ale současná politická kultura zůstane jen u partajního špičkování a hašteření, je jakékoliv řešení z této patové situace v nedohlednu.
Věříme, že na pozadí toho, že vedení ČSSD vyzvalo Davida Ratha, aby opustil politiku, skončí s jeho hejtmanstvím i dlouholetá agresivní politika, kterou symbolizoval. Otázkou zůstává, proč nešlo této situaci předejít a proč tento devastující trend hejtmana Ratha musela v našem kraji zastavit až razie samotné policie a nikoliv akt uvědomělých špiček ČSSD.  Ačkoliv David Rath pravděpodobně opustí politiku, určitá pachuť Středočechům ještě hodně dlouho zůstane.
Zdeněk Půlpán, MBA
předseda krajské rady Věcí veřejných Středočeský kraj
www.zdenekpulpan.cz

 

 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz