Střední Čechy: Kde končily evropské dotace?

20.06.2012 12:37

 

V policejních sítích uvízl zatím největší, ale doufejme, že nikoli poslední politický úlovek. Hejtman kraje, o jehož hospodaření se vyprávěly legendy, byl zatčen se sedmi miliony korun v ruce. Proti podivné ekonomice krajů či obcí může pomoci rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, jež prosazují Věci veřejné.

 

Věci veřejné kritizovaly hospodaření Středočeského kraje dlouhodobě. Kateřina Klasnová, poslankyně VV zvolená právě za tento kraj, dokonce zvažovala podání trestního oznámení v souvislosti s kauzou Krajské nemocnice Středočeského kraje. „Dnes přinesl tisk informace, že Rath a jím zřízená instituce dokonce vybírají od krajských nemocnic jakési desátky, jejichž využití odmítají doložit. Ačkoli se tato instituce jmenuje Krajská nemocnice Středočeského kraje, nikoho neléčí a pouze spravuje obskurně vybrané finance z pěti skutečných krajských nemocnic. Vedení středních Čech a "jeho" organizace si tak přišly za dva roky na bezmála dvacet milionů korun. Vyzývám orgány činné v trestním řízení, aby se případem okamžitě začaly zabývat,“ uvedla v září 2011 Kateřina Klasnová.

Kompetence Krajské nemocnice posléze vedení kraje přesunulo na krajskou nemocnici v Kladně, které šéfovala Kateřina Pancová. Jedna z osudových žen Davida Ratha, která je nyní také spolu s ním obviněna. A to v úplatkářské kauze, související s rozdělováním evropských dotací. Byly to nakonec ony, co zlomilo Davidu Rathovi vaz.

Nemuselo se to stát, resp. nemohlo by k tomu dojít, kdyby měl Nejvyšší kontrolní úřad už přiznány pravomoci kontrolovat také hospodaření obcí a krajů (a ideálně i státních či polostátních podniků, podle návrhu VV). Přijetí potřebné normy však sněmovna již několikrát odložila, navzdory protestům Věcí veřejných.

 

Co na to Kateřina Klasnová

Děkuji Policii České republiky a vyjadřuji naději, že bude takto statečně pokračovat ve své práci, nezalekne se politických tlaků a vyšetří i kauzy Promopro, Opencard, Mostecká uhelná, OKD, IZIP a další, kde nejde o milióny, ale o miliardy korun.

V jednom totiž s Davidem Rathem souhlasím - že je vlastně malá ryba, resp. jen jedna ryba v moři korupce. Věřím, že případ Davida Ratha bude odstrašujícím případem pro všechny ty politiky na celostátní i komunální úrovni, kteří nechápou politiku jako službu občanům, ale chtějí z ní osobně profitovat.V této souvislosti doufám, že sněmovna už konečně přistoupí k projednávání rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ. 


(kav)

 
 
 

Kontakt

Středočeská KLEKÁNICE Kaštanová 721
Milovice
28923
www.klekanice.eu
+420. 608 979 109 j.dolezal@veciverejne.cz